sunnuntai 27. marraskuuta 2016

ENEMMÄN NAISENERGIAA GOLFFIIN

Suomen Golfliiton puheenjohtajaksi valittiin Hanna Hartikainen ja se herätti ajatuksia naisten asemasta golffissa, joita ajattelin jakaa teille.

Hartikaisen nimitys on iloinen uutinen naisgolffarin näkökulmasta, sillä golf on edelleen miesvoittoinen laji. On hienoa saada lajin lipunkantajaksi nainen, jo puhtaasti ajatellen naisten asemaa golffissa. Näin golfille saadaan myös julkisuudessa ”naisen kasvot”. Uskon, että tämä tulee brändäämään suomigolffia modernimpaan suuntaan ja tekemään lajista helpostilähestyttävämmän naisillle.

Suomessa golffareista on noin kolmasosa naisia.

Vaikka Suomi on tasa-arvoinen maa (ainakin jos verrataan suhteessa moneen muuhun maahan), niin tuntuu, että golffia rasittaa edelleen lajikulttuurin historialliset juuret ja vanhat sukupuoliroolit. Moni saattaa edelleen mieltää golffin enemmän miesten lajiksi ja sen vuoksi golffin aloittaminen on naisille hieman isomman kynnyksen takana.

Haluaisin kovasti saada tähän muutosta, sillä laji on upea ja antanut paljon minulle. Toivon, että muutkin naiset löytäisivät lajin helpommin ja pääsisivät nauttimaan golffista. Golf on yhtä lailla niin naisten kuin miestenkin laji, ja se sopii täydellisesti sukupuoleen katsomatta kenelle vain, ja jopa minkä ikäiselle vain.
Pinkit Callawayt ovat lempipallojani
Suomen Golfliitto on lanseerannut ensi vuoden naisten ja tyttöjen teemavuodeksi, joka on tosi hieno juttu. Tämä kertoo asenteiden muutoksesta lajin johdossa. Toivottavasti tulevana vuotena tavoitetaan paljon lisää naisia ja tyttöjä golfin pariin.

Kun puhun naisgolffarista niin tarkoitan sitä kirjaimellisesti. En puhu missään nimessä ”naisgolffista" niin kuin se olisi jokin golfin muoto. Vierastan myös hieman ”ladygolf” termiä, sillä se henkii mielestäni hienoisesti vanhakantaisuutta. Puhun mielummin vaikka ”mimmigolffista”, mutta silläkinä tarkoitan naisgolffaria. Laji on sama, olit sitten naisgolffari tai miesgolffari. 

Mielestäni ei ole kuitenkaan liian feminististä puhua erityisesti naisgolffareista, ja se on jopa suotavaa, jotta saataisiin murrettua loputkin mielikuvat golffista miehisenä lajina.




Lajin sisällä elää pieniä vanhoillisia yksityiskohtia, jotka tulevat varmasti muuttumaan ajan saatossa, kun laji tasa-arvoistuu entisestään. Tällaisesta vanhoillisesta ajattelutavasta kertoo mielestäni esimerkiksi "naisten ja miesten” tiiauspaikat.

Onneksi monilla kentillä onkin tiiauspaikat numeroitu. Voit kävellä naisena aivan yhtä hyvin ”miesten" tiiauspaikalle, jos siltä tuntuu. Itsekin teen sitä välillä ja viime kesänä huvitti, sillä seurueessani oleva mieshenkilö tuntui tästä järkyttyvän hienoisesti ja kommentoi asiaa hieman töksäyttäen, ennemminkuin tsempaten. Tämä mies, joka varmastikin mielsi itsensä nuoreksi ja fiksuksi, osoitti kuitenkin kommenteillaan vanhoillisuutensa.




Anna Golf -lehdessä oli toissakesänä juttu Maria Guzeninasta, joka kertoi avaavansa aina keltaisesta tiiboksista, miten inspiroiva nainen! Suosittelen lukemaan koko haastattelun täältä!

Tervetuloa naisten ja tyttöjen teemavuosi 2017! 



5 kommenttia:

  1. Golfblogeja on mukava lueskella. Ehdotan yhdeksi kirjoituksen aiheeksi jonkinasteista oman golftaustasi valoittamista. Esm. minkä ikäisenä aloitit, minkä takia/kenen suosituksesta, mikä oli vaikeinta/oudointa/hauskinta alussa jne.? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja kiitos kommentistasi!

      Otan juttutoiveita mielelläni vastaan. :) Ideasi oli erittäin hyvä ja teen varmasti postauksen lähitulevaisuudessa tuosta aiheesta!

      Poista
  2. Nyt vasta tajusin katsoa blogisi alkua ja siellähän on noita juttuja selostettu pitkillä teksteillä. :D

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Vinkkisi oli silti hyvä - voisin tehdä uusille lukijoille ytimekkään esittelyn golftaustastani ja tavoitteistani :)

    VastaaPoista